Opruimtips

[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Vakantielijstjes

Ga je binnenkort op vakantie. Maak je hoofd leeg: maak een actielijst en een (digitale) inpaklijst.

Actielijst

Zo vlak voor de vakantie heb je meestal nog heel veel (achterstallige) dingen die je nog ‘even’ wilt doen. Op je werk maar ook thuis ligt er van alles. Voorkom hectiek en maak circa twee weken voor vertrek een actielijst. Ja dat kost je kostbare tijd, en ja het verdient zich terug. Heus, dus:

 • Pak een blocknote en schrijf  hierop alles (!) wat je nog voor de vakantie zou willen doen.
 • Bekijk de lijst en stel deze bij. Dat kan op verschillende manieren: Moet het persé voor de vakantie of kan het ook daarna? Moet jij deze taak echt doen of kan een ander het doen. Kun je de actie kleiner maken? Wil je dit zelf of doe je het voor een ander?
 • Prioriteer de overgebleven taken met een 1 (heel belangrijk), 2 (belangrijk) of 3 (onbelangrijk). De kans is groot dat je meer taken dan tijd hebt. Dus geef voorrang aan de dingen die echt noodzakelijk zijn. Koffie drinken met een oude vriendin kan wachten, het uitzoeken van vakantiemedicijnen niet.
 • Bespreek de lijst eventueel met je partner en kind(eren) en kijk of je de taken kunt verdelen.
 • Plan de taken met cijfer 1 in in je agenda. De rest doe je alleen als je tijd over hebt.
 • Bundel taken naar het soort actie zoals bel, mail, koop etc. en voer ze tezamen uit. Plan bijvoorbeeld een half uur en doe dan al je mail-acties.
Inpaklijst

Maak een lijstje van spullen die je wilt meenemen. Inpakken vanuit je hoofd kost nodeloos veel energie en tijd. Bovendien is de kans groot dat je dingen vergeet. Gebruik je hoofd om te denken niet om te onthouden.

 • Maak diverse categorieën op je lijstje: toiletspullen, kleding, spel & boek, reispapieren etc.
 • Maak de lijst zo concreet mogelijk: dus niet ‘handdoeken’ maar ‘2 handdoeken en 1 strandlaken per persoon’. Dat pakt straks sneller in.
 • Maak de lijst digitaal. Misschien nu iets meer werk, de volgende vakantie ben je er blij mee. Bovendien kun je de lijst na afloop van de vakantie aanvullen met tips over ontbrekende of overbodige spullen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Fijne vakantie![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Stop de instroom

Als je in huis ruimte wil creëren, helpt het om (tijdelijk) de instroom van papieren en spullen te stoppen. Want wat er niet in komt hoeft er ook niet meer uit.

 • Zeg het abonnement op van een tijdschrift dat je toch niet blijkt te lezen.
 • Koop geen nieuwe voorraden. Kook een paar dagen met al het lekkers uit de voorraadkast en de vriezer.
 • Zeg vriendelijk nee als je vriendin je een tas met kleding aanbiedt. Ze mag er een ander blij mee maken.
 • Stop impulsaankopen of emotieaankopen. De blijheid is vaak maar van korte duur (het schuldgevoel des te langer).
 • Leen of huur spullen die je nodig hebt voor een eenmalige gelegenheid. Bijvoorbeeld een biertap, behangtafel, dakkoffer of speciaal gereedschap. Naast ruimte scheelt het ook nog eens in je portemonnee.

Voor wie een stap verder wil zetten: kijk eens kritisch naar ‘de uitstroom’ van spullen en papieren. Hoe verlaten spullen je huis? En wanneer? Hoe lang bewaar je papieren zoals ontvangen kaarten, bankafschriften, bonnetjes etc? Hoe vaak gebruik je je spullen?  Beleef je er plezier aan?

Hoe kun jij de instroom beperken en de uitstroom vergroten om ruimte in huis te creëren?

 

Wil je heel graag meer ruimte in huis maar hik je er tegen aan, blijft het bij ‘plannen’ i.p.v. daden? Bel me dan denk ik met je mee en kijken we samen hoe jij op een eenvoudige manier ruimte kunt creëren. Gun jezelf dat duwtje in de rug! [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

De kapstok als kapstok voor opruimtips

Het is april en de lente lacht ons tegemoet. Kortom een prima moment om de kapstok op te ruimen en te ‘ontdoen van zijn wintertooi’. Doe dit aan de hand van enkele simpele maar doeltreffende opruimprincipes.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 • Doe de seizoenswissel
  Haal de winterkleding van de kapstok en maak plaats voor de zomerjassen. Zo voorkom je dat de kapstok overvol raakt met kleding die je nu toch niet draagt. Creëer ruimte in je kast, dat zorgt voor gemak en geeft je overzicht.
 • Beslis!
  Neem een besluit over die ene jas die zo leuk is maar echt niet meer past. Idem over de jas met de kapotte rits: is het de moeite om dit te (laten) repareren? Hoe lang bewaar je de handschoen waarvan de andere helft zoek is? Neem een besluit en handel het af.
 • Geef spullen een vaste plaats
  Behalve jassen is de kapstok ook de plek voor andere spullen. Geef alles een vaste logische plaats: een mand voor de petjes, een bak voor de paraplu’s, een rekje voor de sleutels en een haak voor de hondenriem. Het pakken en opruimen van spullen wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

 • Rommel trekt rommel aan
  Als er andere spullen rondom de kapstok zwerven zoals tassen, sportspullen of vergeten post dan werkt dat als een magneet voor nog meer spullen die er niet thuishoren. Voorkom dus rommel.
 • Opruimen: jong geleerd is oud gedaan
  Leer kinderen dat jassen aan de kapstok horen en niet over een stoel of op de grond. (En geef zelf ook het goede voorbeeld als ouder ;-) . Maak het makkelijk en leuk voor ze met een vrolijke kapstok op kinderhoogte en voor elk kind een eigen haakje.
 • Bewaar spullen waar ze gebruikt worden
  Spelen je kinderen veel buiten en komen ze binnen via de bijkeuken? Creëer dan daar een plek voor de vieze laarzen en het buitenspeelgoed.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Wil jij ook graag een opgeruimde kapstok? Komt het er maar niet van, zie je er tegen op of doe je het liever samen? Gun jezelf dan de hulp van Jouw opruimcoach en neem contact met me op. Samen gaan we aan de slag en heb jij weer een kapstok om trots op te zijn.
Hoe tof is dat?
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Spullen uit een erfenis

Spullen uit een erfenis. Soms ben je er blij mee, soms weet je er niet zo goed raad mee. Als ze na een aantal jaar nog altijd ongebruikt in je huis staan zijn, kunnen ze ‘op je gemoed drukken’. Vaak hoor ik dan ‘Ja maar ik kan deze spullen niet wegdoen want er kleven veel verhalen aan vast…‘.
Maar verdwijnen de verhalen als je de spullen uit huis doet?

Verlos jezelf van ballast en creëer ruimte in je huis én hoofd.
Als opruimcoach help ik je bij het maken van keuzes. Neem vrijblijvend contact op.

En wie weet beleeft een ander nog veel plezier aan t schilderij van oma….[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Opruimroutine

Elke dag een kwartiertje opruimen gaat ongemerkt. In het weekend 7×15 minuten is bijna 2 uur. Pff dan kun je wel wat anders bedenken…

Wie regelmatig opruimt zal merken dat opruimen je vooral tijd en energie oplevert.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Opruimtip: check de houdbaarheid

Opruimen is besluiten nemen. Niet altijd eenvoudig. De volgende tip helpt:
Doe een voorwerp weg als de houdbaarheidsdatum is overschreden.

Je eerste associatie is vast etenswaren die over de datum zijn. Maar het is voor meer dingen toepasbaar, zoals

 • make-up, crèmes, zonnebrand
 • verf, kit en batterijen
 • verteerd elastiek, versleten of verkleurde stof
 • kleding die al lang uit de mode is
 • speelgoed waar je kind te oud voor is
 • spaarzegels en -kaarten, reclames.

Succes met opruimen.

Vind je het lastig om te kiezen? Bel me en ik help je op weg.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Ruimte in je kledingkast

Een kast waarin je lievelingstrui onvindbaar is? Overvolle hangers?
Creëer ruimte door je winterkleren op te ruimen. Want wat je niet draagt, ligt eigenlijk in de weg.
Haal je winterkleren eruit. Kies en besluit: past het, is het heel, schoon, toonbaar en geen miskoop? Bewaar alleen wat je écht past en draagt.
Berg je winterkleren elders op in vacuümzakken (scheelt ruimte) of dozen.
Wedden dat je weer blij wordt van je kast!

Vind je het lastig om te kiezen? Bel me en ook jij krijgt weer overzicht en ruimte in je kast.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Oktober: Koop Niks Nieuws-maand

Ken je de ervaring dat je in je kast iets ontdekt wat je totaal was vergeten? Dat is niet uitzonderlijk, want bijna iedereen heeft meer spullen dan hij of zij dagelijks gebruikt.
Voor de derde keer is oktober de Buy Nothing New-maand. Doe mee en koop niks nieuws. Ontdek wat je al hebt en geniet daar van. Blijkt het echt overbodig, ruil, verkoop of verhuur het.
Tips, info en inspiratie vind je op www.buynothingnew.nl
Herontdek een maand lang alles wat je al hebt en dat is best heel bijzonder.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Anti rommel tip

Ergerlijk hè die la waar pennen, pasjes, batterijen en troepjes door elkaar liggen. Van graaien en maaien wordt t er niet beter op. Dus…tijd voor actie.
Haal alles uit de la. Selecteer wat je wilt bewaren. Sorteer deze spullen. Zet bakjes of mandjes in je la en leg daarin je spullen.
Dat ziet er een stuk frisser uit! Je rommel-la is verleden tijd.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Bewaar gelijksoortige spullen bij elkaar

Hoe vaak zoek jij naar de oplader van je telefoon?
Tip: bewaar alle opladers van telefoons en tablets in 1 doos. Geef die doos bij voorkeur een vaste plaats waar je makkelijk bij kunt.
Leer jezelf (en je huisgenoten) aan om de oplader na gebruik, hier ook weer in terug te leggen. Zo voorkom je onnodig zoeken en kleine ergernissen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

Geef je spullen in huis een vaste plaats

Je zult zien dat je je spullen dan makkelijker kunt vinden én kunt opbergen. En dat laatste is heel handig bij het vlot opruimen van de vakantiespullen.[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Opruimen…. een eitje ?!

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

De beste kok

Koken leer je door…. Juist ja door te doen. Je kunt eindeloos naar kookprogramma’s kijken of in kookboeken snuffelen. Maar daarmee komt er nog geen eten op tafel. Om van een lekkere maaltijd nog maar te zwijgen…
Zo ook met opruimen. Veel mensen willen heel graag in hun huis opruimen en het liefst dan ook nog meteen met een mooi en perfect resultaat. Maar door je te vergapen aan mooie plaatjes in woonbladen of door grootse plannen verandert er niets. Ook opruimen begint met doen.

Dat hoeft niet moeilijk en groots. Integendeel. Het is juist aan te raden om simpel en eenvoudig te beginnen. Ook de beste kok is ooit begonnen met het simpel bakken van eitje. Dus waarom zou jij meteen met een ingewikkeld drie gangen menu (moeten) beginnen? Belangrijkste is dat je start, dat je iets doet.

Ik geef je graag enkele tips.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Tips

Start simpel
Begin met iets makkelijks: kies een snelle actie die je weinig moeite kost. Verzamel de vieze vaat en zet die meteen in de vaatwasser.
Begin met iets waar je geen of weinig hulpmiddelen voor nodig hebt zoals het opvouwen van de was.
Begin met iets ‘luchtigs’, een klusje waar geen emoties aan kleven. Emoties vergroten de kans op piekeren en dus op uitstel. Laat de stapel oude ansichtkaarten dus nog even liggen en begin met het verzamelen van de bieb-boeken.

Kies voor klein
Start met een kleine overzichtelijke klus. Vaak hebben kleine veranderingen al een groot effect. En dat positieve effect motiveert je, geeft je energie. Dus start met het opruimen van de bestek la, daar heb je dagelijks plezier van.

Kies voor kort
Begin met een korte actie en niet met een lange-adem-project. Kies het liefst een actie waar je met weinig moeite veel effect hebt. Ligt de vloer bezaaid met speelgoed? Pak een doos en in 10 minuten ziet de kamer er een stuk beter uit.

Focus
Kies één plek die je wilt gaat opruimen en dwaal niet af. Als je kiest voor het opruimen van de cd’s, ruim dan alleen de cd’s op. Voorkom dat je via de cd’s in de garage en uiteindelijk bij de kerstspullen belandt.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Kom in actie

Kortom kom in actie en begin eenvoudig. Net als de kok die ook is begonnen met het bakken van een simpel eitje.

Heb jij een knagende opruimklus waar je graag mee wilt starten? Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Of wil je weten hoe je het handig aanpakt?
Jouw opruimcoach biedt uitkomst en helpt je graag. Samen gaan we aan de slag. Je leert hoe je met een eenvoudige methode snel en efficiënt opruimt en je ontvangt nog meer tips.

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Of lees wat Jouw opruimcoach nog meer voor jou kan betekenen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Boekenbende

Is de boekenkast een bende? Scheve stapels. Liggend en staand erin gepropt. Boeken vóór of zelfs óp de boekenkast? Dit breekt je boekenhart. Met de hulp van Jouw opruimcoach krijg je weer een kast om trots op te zijn! Neem contact op, dan klaren we de klus.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]