”Als een moderne Mary Poppins vliegt opruimexpert Marie Kondo met haar serie op Netflix onze overvolle huishoudens in om orde op zaken te stellen. Haar magie? Ze laat ons voelen en ervaren dat we slaaf zijn geworden van onze spullen en leert ons kiezen.

Want als één ding pijnlijk duidelijk wordt in de serie is het dat spullen ons leven over kunnen nemen. En zoals vaak wordt gezegd: je huis opruimen ís je hoofd opruimen. Marie Kondo laat mensen niet kiezen wat ze weg doen, maar wat ze willen houden. Het belangrijkste of eerste criterium daarbij is: word je er blij van?
Het is allemaal zo herkenbaar. Marie Kondo houdt ons een spiegel voor en maakt daarmee een groot taboe en probleem zichtbaar en leert mensen dat ze hierin kunnen veranderen. Daarmee opent ze ook de weg naar het vragen van hulp aan professionals als Rineke Zandvoort.

Wat opvalt, is dat het in alle gevallen gaat om meer dan alleen te veel spullen en slechte organisatie ervan. Achter alle opgespaarde spullen gaan verhalen en herinneringen schuil en het zijn vaak de keerpunten in het leven waarop mensen besluiten het roer om te gooien. Marie Kondo laat zien dat het huis opruimen een stap is op de weg van verandering.

Kondo pakt het hele huis in één keer aan en dat vraagt om veel tijd en bege­leiding. Volgens Rineke Zandvoort zit daar wel het risico van afhaken in. Er zijn ook andere manieren om op te ruimen. En niet iedereen heeft een overvol huis, soms gaat het maar om één ruimte of een kast vol herinneringen. Ook daar kun je hulp bij vragen. Opruimen is in die zin altijd maatwerk.

Mensen kunnen hun spullen vaak niet wegdoen doordat ze te veel hechten aan het verleden of bang zijn voor de toekomst. Dat is allemaal heel normaal. Maar als we vasthouden aan het verleden en de toekomst vrezen waardoor we niets weg kunnen doen, zien we niet wat we nodig hebben om ons tevreden te voelen of waar we eigenlijk naar op zoek zijn.”

 

In een artikel in Het Nederlands Dagblad van 25 januari 2019, reageert Jouw opruimcoach op de Netflix serie van Marie Kondo.
Lees het volledige artikel.

Wil je ook graag je huis en je hoofd opruimen? Neem vrijblijvend contact op met Jouw opruimcoach.