Ga je binnenkort op vakantie? Maak je hoofd leeg: maak een actielijst en een (digitale) inpaklijst.

Actielijst

Zo vlak voor de vakantie heb je meestal nog heel veel (achterstallige) dingen die je nog ‘even’ wilt doen. Op je werk maar ook thuis ligt er van alles. Voorkom hectiek en maak circa twee weken voor vertrek een actielijst. Ja dat kost je kostbare tijd, en ja het verdient zich terug. Heus, dus:

Pak een blocknote en schrijf  hierop alles (!) wat je nog voor de vakantie zou willen doen.

Bekijk de lijst en stel deze bij. Dat kan op verschillende manieren: Moet het persé voor de vakantie of kan het ook daarna? Moet jij deze taak echt doen of kan een ander het doen. Kun je de actie kleiner maken? Wil je dit zelf of doe je het voor een ander?

Prioriteer de overgebleven taken met een 1 (heel belangrijk), 2 (belangrijk) of 3 (onbelangrijk). De kans is groot dat je meer taken dan tijd hebt. Dus geef voorrang aan de dingen die echt noodzakelijk zijn. Koffie drinken met een oude vriendin kan wachten, het uitzoeken van vakantiemedicijnen niet.

Bespreek de lijst eventueel met je partner en kind(eren) en kijk of je de taken kunt verdelen.

Plan de taken met cijfer 1 in in je agenda. De rest doe je alleen als je tijd over hebt.

Bundel taken naar het soort actie zoals bel, mail, koop etc. en voer ze tezamen uit. Plan bijvoorbeeld een half uur en doe dan al je mail-acties.

Inpaklijst

Maak een lijstje van spullen die je wilt meenemen. Inpakken vanuit je hoofd kost nodeloos veel energie en tijd. Bovendien is de kans groot dat je dingen vergeet. Gebruik je hoofd om te denken niet om te onthouden.

Maak diverse categorieën op je lijstje: toiletspullen, kleding, spel & boek, reispapieren etc.

Maak de lijst zo concreet mogelijk: dus niet ‘handdoeken’ maar ‘2 handdoeken en 1 strandlaken per persoon’. Dat pakt straks sneller in.

Maak de lijst digitaal: Misschien nu iets meer werk, de volgende vakantie ben je er blij mee. Bovendien kun je de lijst na afloop van de vakantie aanvullen met tips over ontbrekende of overbodige spullen.

Een goede voor voorbereiding is het halve werk. Fijne vakantie!